Deel op

Het EPC oftewel energieprestatiecertificaat kennen we ondertussen al een tijdje. Het informeert over de energiezuinigheid van een woning en is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om eigenaars en kandidaat-kopers te motiveren om woningen energiezuinig te maken. Het EPC is dan ook al een tijdje verplicht. Vanaf het moment dat een woning te koop komt te staan, moet de EPC score vermeld worden. 

Maar het EPC was nog niet voor iedereen verplicht. Maar dat gaat nu veranderen. 

Ben je eigenaar van een kantoor, horecazaak, B&B... of heb je een praktijk-of handelsruimte en ga je verkopen, dan ben je vanaf 1 januari 2020 verplicht om een EPC te laten opmaken en de EPC-score of energiescore te vermelden bij de advertentie van je zoekertje. Die energiescore wordt weergegeven met een label (van A+ tot F) of met een kengetal in kWh/m² (kilowattuur per vierkante meter). Hoe lager het kengetal, hoe energiezuiniger het gebouw is. Als het kengetal en het adres of de unieke code niet of niet correct gepubliceerd wordt, kan het Vlaams Energieagentschap (VEA) een administratieve geldboete tussen 250 en 5000 euro opleggen. 

De EPC keuring mag alleen worden uitgevoerd door een energiedeskundige (type A). Dit is een door de overheid beëdigd expert die een speciaal examen heeft afgelegd om de keuring uit te mogen voeren. De EPC deskundige is ook verantwoordelijk voor de opmaak van het EPC attest.

EPC-watte? 

Hoor je het in Keulen donderen? Weet je niet hoe je aan zo'n EPC-keuring moet beginnen? Slik je even van de geldboete die boven je hoofd kan hangen? Bij Neon Vastgoed nemen we die zorgen van je over. Het maakt deel uit van het totaalpakket aan services die vervat zitten in onze verkoopopdracht. Wij werken altijd samen met ervaren en professionele energiedeskundigen die in no-time bij jou voor de deur staan om de keuring op een correcte manier uit te voeren. We bezorgen je het attest, bespreken het resultaat van de keuring en zorgen ervoor dat de vermelding van de energiescore juist gebeurd. Meer weten? Let's get in touch!

light bulb