Deel op

volgen wie volgen kan...

Nieuwbouw is 21% btw, maar tijdelijk verlaagd naar 6% btw, dan terug 21% btw, dan opnieuw verlengd, dan maar tot einde 2024, maar enkel voor bepaalde projecten... en nu opnieuw 6% btw

Maar niet voor iedereen... de saga van afbraak / wederopbouw. 

Opnieuw nieuws uit BTW land. 

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft recentelijk aangekondigd dat het verlaagde btw-tarief van 6% opnieuw van toepassing zal zijn op de (her)opbouw van woningen die bestemd zijn voor verhuur aan natuurlijke personen. Dit is zeker een positieve stap, maar de toepassing ervan is beperkt.

news - 6% btw

Om in aanmerking te komen voor dit verlaagde tarief, moeten woningen voldoen aan enkele voorwaarden, waaronder een maximale grootte van 200m² en een verhuurperiode van minstens 15 jaar aan één of meerdere particuliere huurders. Belangrijk is ook dat de woning alleen wordt gebruikt als hoofdverblijfplaats.

Het is echter essentieel op te merken dat dit verlaagde tarief alleen van toepassing is als de ontwikkelaar de heropgerichte woningen zelf in bezit houdt en verhuurt. Verkoop van de woning aan een investeerder die deze vervolgens verhuurt, valt buiten de boot.

Hoewel deze maatregel een stap in de goede richting is, blijft het een beperkte correctie op eerdere beslissingen. Er is nog steeds behoefte aan een bredere toepassing van het 6% btw-tarief bij de verkoop van heropgerichte woningen aan kopers die er zelf gaan wonen of ze op de huurmarkt aanbieden.

news 6% btw 2

 

Er zijn nog enkele verdere details die moeten worden bevestigd voordat deze maatregel definitief wordt, dus het is raadzaam om voorlopig voorzichtig te blijven. 

 

To Be Continued...