Deel op

Het EPC oftewel energieprestatiecertificaat kennen we ondertussen al een tijdje. Het informeert over de energiezuinigheid van een woning en is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om eigenaars en kandidaat-kopers te motiveren om woningen energiezuinig te maken. Het EPC is dan ook al een tijdje verplicht. Vanaf het moment dat een woning te koop komt te staan, moet de EPC score vermeld worden. 

Ben je van plan om je woning te verkopen ? Dan moet je de koper van de woning een EPC overhandigen die opgemaakt is in zijn ‘nieuwe vorm’. Vanaf 2019 werden de EPC immers in een nieuw jasje gestoken, om de kopers beter te informeren over de energiezuinigheid van de aangekochte woning.

In with the new… out with the old

Tot 1 januari 2022 konden zowel de oude als de nieuwe EPC’s gebruikt worden. Maar sinds nieuwjaar is dat niet langer het geval. Resultaat? Wie met een EPC in de oude versie zit, zal een nieuw EPC moeten laten opmaken, zelfs al is het oude EPC nog geldig (EPC’s blijven tien jaar geldig). Deze verplichting geldt enkel als je van plan bent om je woning te verkopen. Wie zijn woning wil verhuren, mag wel nog gebruik maken van de EPC in zijn oude vorm.

Verkoop je een nieuwbouw? Als er op het moment van de ondertekening van de notariële akte een geldig ‘EPC bij (nieuw)bouw aanwezig’ is, moet er geen nieuw EPC opgesteld worden. Het EPC bij bouw wordt aan de nieuwe eigenaar(s) overgedragen. 

Je wil je woning verkopen… wat nu? 

Als je nog met een oud of geen EPC hebt, biedt Neon vastgoed bij de verkoop van jouw woning de service om het administratieve gedeelte op ons te nemen, ontzorgen, helemaal gratis. 

Als je zelf de verkoop voor je rekening wil nemen zal je contact moeten opnemen met een energiedeskundige. Enkel energiedeskundigen (type A) mogen EPC’s opmaken. Controleer altijd dat je wel degelijk met een energiedeskundige te maken hebt. Alleen hij/zij is bevoegd om geldig een keuring uit te voeren en een EPC op te stellen. 

Voor de keuring van de woning en de opmaak van de EPC bestaan geen vaste tarieven. Veel hangt af van het type woning, de plaats van de woning en de energiedeskundige zelf. Zo zal de opmaak van een EPC voor een studio minder kosten dan de opmaak van een EPC voor een complexe woning met meerdere verdiepingen. 

Appartement verkopen?  

Sinds 1 januari 2022 is een EPC niet alleen verplicht voor je appartement maar ook verplicht voor de gemeenschappelijk beheerde delen van een appartementsgebouw. Deze verplichting geldt voor appartementsgebouwen met 15 of meer gebouweenheden (dit zijn de wooneenheden of de appartementen, maar ook kleine niet-residentiële eenheden. Denk maar aan winkeltjes, medische praktijken, apothekers, kappers…). Gebouwen met minder eenheden krijgen wat meer tijd. Op de site van www.energiesparen.be kan je meer informatie vinden. 

*bron: notaris.be

EPC-watte? 

Hoor je het in Keulen donderen? Weet je niet hoe je aan zo'n EPC-keuring moet beginnen? Slik je even van de geldboete die boven je hoofd kan hangen? Bij Neon Vastgoed nemen we die zorgen van je over. Het maakt deel uit van het totaalpakket aan services die vervat zitten in onze verkoopopdracht. Wij werken altijd samen met ervaren en professionele energiedeskundigen die in no-time bij jou voor de deur staan om de keuring op een correcte manier uit te voeren. We bezorgen je het attest, bespreken het resultaat van de keuring en zorgen ervoor dat de vermelding van de energiescore juist gebeurd. Meer weten? Let's get in touch!

light bulb