Deel op

“Don’t judge a book by it's cover” wordt er wel eens gezegd, maar wie zijn woning wilt verkopen doet dat natuurlijk het liefst zo snel mogelijk. Wanneer een potentiële koper op bezoek komt, heb je dan ook maar één kans om een onvergetelijke eerste indruk te maken.

Ga daarom aan de slag met ons handige stappenplan om je woning verkoopklaar te maken.

 

Begin met tuinieren

Start simpelweg met het standaard onderhoud buiten en geniet terwijl van de stralende zon die al schijnt, zo koppel je het nuttige aan het aangename. Een buitenruimte staat bij vele huizenjagers hoog op hun verlanglijstje. Ook deze moet dus net zo mooi onderhouden worden als de rest van de woning. Het loont om je handen uit de mouwen te steken en ook je tuin of terras verkoopklaar te maken. Je zal merken dat je al heel wat kan doen zonder jezelf al te veel werk op de hals te halen!

Maai het gras en wied het onkruid, verwijder mos en groene aanslag van de tegels, geef planten en struiken hun nodige snoeibeurt, ruim gevallen takken en bladeren op,… Dat geeft meteen een verzorgde aanblik.

Bekijk daarna ook eens de toestand van je tuinschuur en -schutting. Kunnen die een likje verf gebruiken? Of misschien wel een grondige schrobbeurt? While you’re at it, ruim je gelijk ook je (tuin)gereedschap op.

Als jouw woning over een regenwaterput beschikt, moet die ook regelmatig schoongemaakt worden.
’s Zomers is de kans groter dat het water laag genoeg staat dus neem tijdig het aanwezige slib weg en voorzie de filter bovenaan de put van een onderhoudsbeurt. Doe je dit niet, verlies je ettelijke liters bruikbaar regenwater! Tijd over? Maak de tuintafel(s) en -stoelen dan nog even schoon met een sopje. Opgelet als je tijdens een van deze buitenklusjes een wespennest ontdekt: om deze te verwijderen doe je beroep op de brandweer of professionele verdelgers.

Pak de buitenkant aan

De tuin is nu wel opgefrist, maar kan je dat ook zeggen van de buitenkant van de woning? Kijk er eens kritisch naar en bedenk welke kleine mankementjes je nog makkelijk kan aanpakken. Merk je ergens een klemmende deur of vocht- en schimmelplekken op? Weg ermee! Zorg ervoor dat je ramen stralend schoon zijn en controleer ze tegelijkertijd op beschadigingen. Voorzie eventueel een nieuw likje verf. Fris gewassen gordijnen maken het plaatje helemaal af.

Reinig de buitengevels als je lichte verkleuring of vervuiling opmerkt. Controleer het metsel- en voegwerk zodat ongedierte en water niet kunnen binnendringen langs gaten en scheuren. Dat is alweer een zorg minder voor die potentiële koper. De lente is verder het ideale seizoen om de dakgoten en de waterafvoer ervan onder handen te nemen: zo vermijd je lekken. It’s a dirty job, but someone’s gotta do it.

En je dak zelf isoleren met isolatiedekens is niet meteen een van de allerleukste klusjes, maar wel realistisch voor de gemiddelde doe-het-zelver. Zo hou je ‘s zomers de zonnewarmte buiten en blijft op koudere dagen de stookwarmte lekker binnen. Laat tot slot je cv-ketel nog controleren, in het voorjaar hebben monteurs het vaak minder druk.

It's all in the details

Zet de puntjes op de i en reinig je huishoudelijke apparaten. Behandel bijvoorbeeld de afwasmachine met een ontkalkingsmiddel, reinig de roosters van de dampkap, was de koelkast uit en ontdooi het vriesvak. En check nog even of alle verlichting naar behoren werkt. Die creëert sfeer en komt de beleving van de potentiële koper alleen maar ten goede.

Scoor extra punten op vlak van sfeer en gezelligheid! Maak van elke ruimte een volwaardige leefruimte met de juiste woonaccessoires. Werk daarom de kamers af met gekleurde bloemen en planten, potten en vazen, … Gooi opvallende tapijten in de mix en fleur de kamer op met bijzondere fotolijsten en kaarsen. Kleed je zitmeubilair aan met comfortabele kussens en een vrolijke plaid. Combineer daarbij je favoriete kleuren, prints en materialen en bepaal met deze final touch een dynamische look en feel.

En oh, heb je een barbecue? Vergeet deze dan niet buiten te zetten. Wedden dat jouw potentiële koper zichzelf al helemaal een zomers BBQ-feestje ziet geven?

Zo, jouw woning is helemaal verkoopklaar; you have done your part, nu is het aan ons.
 

Op naar een succesvolle verkoop van jouw woning! ​​​​​​
The Neon Team

 

Vraag hier je gratis schatting aan